Retningslinjer varmekabler 2022/23

20.09.2022

Basert på dagens situasjon med svært høye strømpriser, og forventninger om ytterligere økning i strømprisene utover vinteren, har styret i Usken VA vedtatt felles retningslinjer for hvordan varmekablene på anlegget skal betjenes for å minimere strømforbruket uten at det går ut over forsvarlig drift av anlegget.

Styret har nylig hatt et møte med Isoterm Pipelife, som er leverandør av styringsystemet. I dette møtet ble det avklart at anlegget tåler å fryse, men at de likevel fraråder å skru anlegget helt av i vintersesongen. Bakgrunnen for dette rådet er blant annet at gjentatt frysing av rørene kan gi utmatningsbrudd. Pumpene til hyttene bør heller ikke fryse.

Et hovedprinsipp for de vedtatte retningslinjene er derfor at anlegget skal holdes i drift med et minimalt strømforbruk.

Kort oppsummert

Følgende innstillinger gjelder for vintermånedene:

  • Varmekablene til stikkledningene skal stå i posisjon «drift» i vintermånedene (bilde lenger nede)
  • Temperatur på varmekablene til stikkledningene skal stå på 1 grad. Fryser stikkledningen ofte må temperaturen settes høyere (den kan også settes lavere på eget ansvar, bør da overvåkes).
  • Innslagspunktet til varmekablene på hovedledningene settes nå lavere enn hva som ville blitt gjort med lavere strømpriser. Være derfor forberedt på at rør kan fryse i kalde perioder i vinter.
  • Dersom alarmen i hytta går, sjekk først at egne stikkledninger ikke har frøset. Se kort veiledning her.
  • Ved mistanke om at hovedstrekk har frøset, ring vakttelefonen på tlf 489 26 007 (utfør først punktet over). Tining igangsettes vakthavende i styret umiddelbart.

Mer detaljer følger under.

Varmekabler på stikkledninger (styres av hyttene selv)

Hver hytte styrer selv termostaten til varmekablene på egen stikkledning for vann og avløp (noen få deler stikkledning, men de er selv klar over dette). Termostaten på stikkledningen måler temperaturen i uteluften (er hos de fleste ikke gravd ned). «Fabrikkinnstilling» på denne er satt til 3 eller 4 grader.

Styret har i samarbeid med leverandør besluttet at denne kan settes til 1 grad (men må økes dersom rørene likevel fryser). Slår varmekablene ofte inn også på 1 grad, kan termostaten settes lavere på eget ansvar (krever at hytteier følger mer med på om rørene fryser).

Termostaten anbefales ikke å slås helt av. Dersom et anlegg fryser kan rør sprenges i stykker og utstyr på rørledningen som stengeventiler, tilbakeslagsventiler og koblinger kan bli skadet. Frostskader dekkes ikke av garantien.

Dersom noen ønsker å vinterstenge hytten og slå av alt, må dette gjøres i samarbeid med deres rørlegger, og det gjøres uansett på eget ansvar (blant annet må stengeventiler stenges, vann tappes fra rørene, pumpen sikres mot frost etc). De som evt deler stikkledning med nabo(er) må avklare nedstengning med disse.

Varmekabler på hovedledningene (fellesanlegget)

Varmekablene på hovedledningene er delt inn i totalt ca 30 strekk, hvor hvert strekk er utstyrt med en egen termostat/sensor. Temperaturene på hvert strekk fjernovervåkes og justeres via en nettside som styret i Usken VA og leverandør har tilgang til. Systemet gir oss anledning til differensiere innslagspunktet til varmekablene på hvert enkelt strekk, tilpasset jordoverdekning, terreng etc på strekket.

Systemet blir levert med fabrikkinnstillinger (lik temperatur på hvert strekk). Dvs at anlegget må tunes inn før man oppnår optimalt innslagspunkt uten at rørene fryser.

Vanligvis ville vi begynt innkjøringen på høy temperatur, og justert temperaturen ned over tid inntil vi finner den kritiske temperaturen strekket tåler før det fryser. Men med dagens strømpriser vil denne strategien ha en høy kostnad siden varmekablene da vil ha et høyt antall driftstimer i starten.

Styret har derfor besluttet å begynne noe lavere og heller øke innslagstemperaturen dersom rør fryser. Dette vil øke risikoen noe for at rør fryser, men styrets vurdering er at mange medlemmer er villig til å akseptere denne risikoen mot en lavere strømregning.

I følge leverandøren vil ikke varmekablene være mye i bruk dersom vi får vi en normal, mild vestlandsvinter. Utfordringen vil oppstå dersom vi får en kald vinter. Styret vil følge strømforbruket nøye gjennom vinteren og vurdere tiltak dersom strømforbruket blir høyt.

Vi har lagt ved noen regneeksempler på strømforbruket til hovedledningene i vedlegg for de som ønsker mer detaljer rundt scenarioer.

Dersom rør fryser

Dersom rør fryser vil du få en alarm (pipelyd fra alarmboksen).

Sjekk alltid din egen stikkledning først. Dersom stikkledningen fryser, se kort veiledning ved feil og evt mer fyldig veiledning i driftshåndboken.

Her er et sammendrag:

Hvis alarmen går vil man høre en pipelyd fra alarmboksen. Lyden slås av ved å trykke på knapp på boksen. Når alarmen går må alt av avløp ut fra hytte stoppes. Sørg for at ingen dusjer, bruker vask eller spyler ned i toalettet. Steng hovedvannkranen.

Dersom mistanke om at rør har frosset:
Sjekk at termostaten har strøm og er aktiv (PÅ), da lyser den grønt (og rødt dersom den er inaktiv og AV).

Drift- og tinebryter styrer varmekabel på vannrør og skal stå på DRIFT. Dersom rørene har frosset skal bryteren settes til TINE i maks 90 minutter av gangen med en pause i DRIFT på 10 minutter før eventuelt en ny runde med tining. Gjøres ikke dette kan rørene bli skadet eller ødelagt.

Dersom du mistenker at rør i hovedledningen har frøset (etter å ha prøvd tining av stikkledning først), kontakt driftsansvarlig i UVA på vakttelefonen 489 26 007, og tinefunksjon vil igangsettes umiddelbart. Ring for raskest mulig respons, sms fungerer ikke på vakttelefonen. Forhåpentligvis vil anlegget være raskt i drift igjen. Skulle vi få store problemer med stans i anlegget pga frost, vil styret selvsagt revurdere strategien.

Strømstøtte

Regjeringen presenterte den nye strømstøtteordningen for næringslivet på fredag. Denne ordningen virker lite aktuell for oss siden den kun baserer støtten på strømkostnader i oktober, november og desember 2022. Dersom vinteren blir som i fjor, vil vi ikke pådra oss vesentlig med strømkostnader før i januar/februar. I tillegg avgrenses ordningen til bedrifter hvor strømkostnadene utgjør minst 3% av omsetningen. Vanligvis ville UVA kvalifisert til dette, men siden vi hadde store medlemsinnbetalinger i januar/februar 2022, vil det også være utfordrende å i det hele tatt kvalifisere til støtten.

Men styret vil følge nøye med på eventuelle fastprisavtaler som kan komme som følge av endringer i skattereglene som regjeringen har lovet fra nyttår.

Pr i dag har vi avtale med Ishavskraft (spotpris + 1,7 øre). Dette var den beste prisen etter en anbudsrunde i fjor høst hvor totalt 4 kraftleverandører deltok.

Vedlegg: Regneeksempler på strømforbruk

Hovedstrekk

Total lengde vann og avløp: ca 15 000 meter (Usken og Uskakalven)
Snitt forbruk pr meter enøk: 4,5 watt pr meter
Total forbruk hovedstrekk: 68 kW (68 000 watt)
Pris pr time ved 4 kr / kWh: 272 kr
Kost med 30 driftsdøgn og 12 timer drift pr døgn (50%): kr 97 920
Kost med 60 driftsdøgn og 12 timer drift pr døgn (50%): kr 195 840

Strømbudsjettet til Usken VA for 2022/23 er kr 164 000


Stikkledning
Snitt forbruk pr meter: 4,5 watt pr meter

Dette er et gjennomsnitt, men skal grovt sett stemme for de fleste. Dette kan brukes som grunnlag til å beregne kostnad basert på lengden på din egen stikkledningen fra pumpekum til hovedledning (husk å summere lengen både på vann- og avløpsledning).